
El ple va aprovar per unanimitat l’ordenança municipal sobre la circulació de bicicletes, vehicles de mobilitat personal (VMP) i cicles de més de dues rodes de Cerdanyola.
En sessió ordinària d’octubre de 2020, el mateix ple municipal va aprovar la moció per al foment de l’ús de vehicles de mobilitat personal i bicicletes en condicions de màxima seguretat per a persones usuàries i vianants on s’instava al govern municipal a modificar les ordenances de Cerdanyola per tal de regular l’ús del VMP i les bicicletes i els cicles, i establir els usos, drets i deures dels usuaris d’aquests vehicles i els de les persones vianants.
Quines mesures contempla?
Entre les mesures que contempla la nova ordenança destaca l’obligatorietat de circular pels carrils bici o vies de la zona 30 i que els menors de 14 anys no podran fer servir aquest tipus de vehicles. A més, s’hi indica que els patinets elèctrics (anomenats VPM) només podran circular per la vorera si aquesta fa més de 3 metres d’amplada sense obstacles i en cas que no hi hagi cap altra alternativa de circulació. Per la seva banda, les persones conductores de vehicles amb motor quan estiguin circulant darrere d’un cicle, bicicleta o VMP, mantindran una distància de seguretat prudencial i proporcional a la velocitat, que no podrà ser inferior a 5 metres. Quan pretenguin avançar, ho faran extremant les precaucions, canviant de carril de circulació, i sempre que quedi, com a mínim, un espai lateral d’1,5 metres entre el cicle, bicicleta o VMP i el vehicle. Respecte al Parc de Collserola, només es podrà circular en bicicleta pels itineraris i pistes del mapa d’ús ciclista elaborat pels Serveis Tècnics del Parc que inclouen: vies principals, pistes forestals i camins de passejada, en general, amb una amplada de més de tres metres. Per tant, queda expressament prohibit circular en bicicleta per corriols, rieres, camps a través i vies especialitzades per a altres usos o vies amb senyalització especifica que ho prohibeixi. En cap cas es podrà circular per les vies autoritzades del Parc a una velocitat superior a 20 km/h. En vies compartides i amb presència de vianants s’haurà de circular adequant la velocitat de la bicicleta a la normal d’un vianant.
“L’Ajuntament ha de regular i ordenar l’ús de la via i treballar la convivència en l’espai públic i la mobilitat sostenible”, destacava la regidora de Mobilitat i Ciutat Accessible, Glòria Urbano. Ahir s’explicava en un directe via Youtube aquesta ordenança i també es farà una àmplia campanya de publicitat: “No podem començar a denunciar, sense que la ciutadania conegui els drets i deures que té”. Tota l’oposició rebia positivament un instrument que consideren ben treballat. “És una feina que s’havia de fer, però passarà molt de temps abans que tinguem la ciutat pacificada. Cal explicar aquesta ordenança molt bé”, explicava Joan Sánchez (Junts). “Ens agradaria saber els conjunts de mesures que l’acompanyaran per fer-la efectiva”, demanava Isaac Martínez (ECP). “Els convidem a plantejar un Pla de Mobilitat que acabi de donar joc a aquesta bona proposta”, sol•licitava Vera Sánchez (Guanyem). Des de Ciutadans, Gorka Samaniego indicava que s’ha de treballar per intentar millorar l’ús de la bicicleta amb camins segurs. Albert Turon (ERC) assegurava que amb aquesta ordenança Cerdanyola fa un pas més en la mobilitat sostenible: “Estem satisfets perquè és una proposta que ERC sempre ha defensat, però és cert que és van prenent decisions sense tenir un Pla de Mobilitat i cal fer un pas decidit en el sentit d’entendre la mobilitat com un tot que ens ha de permetre una millora de la ciutat”. Urbano responia que el govern municipal està treballant en un Pla de Mobilitat, en els carrils bici projectats i en la convocatòria d’una nova sessió del Consell de Mobilitat.
Impuls de la Via Verda del Vallès
El ple també va aprovar per unanimitat l’impuls de la via verda del Vallès del municipi de Cerdanyola. La Via Verda del Vallès és una proposta territorial de connectivitat ecològica i paisatgística llargament reclamada pels ciutadans i ciutadanes del Vallès des de l’any 1996, quan el Fòrum Terrassenc per a la Protecció i Ordenació del Medi Natural i del Paisatge va presentar-la als agents del territori. La proposta sorgeix de la necessitat de generar i aprovar un document territorial que fomenti els valors paisatgístics de la plana vallesana i la connectivitat entre la serralada Prelitoral i la Litoral. El Ple del Consell Comarcal del Vallès Occidental aprovava al març l’acord relatiu a l’impuls de la Via Verda del Vallès. Aquest acord proposa sol·licitar al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, la definició dels límits de la Via Verda del Vallès com a corredor verd, la redacció i aprovació d’una figura de protecció de la Via Verda del Vallès, així com d’un Pla Director Urbanístic dels espais lliures, entenent com a tals els espais agraris, forestals i naturals. També es demana instar el mateix departament a comptar amb la participació dels ajuntaments dels municipis per on discorre la Via Verda del Vallès.