
Des del 13 de març tots els bars, cafeteries i restaurants estan tancats. Sortir a dinar o a sopar o simplement fer una canya són coses que que feiem fa un mes i que ara semblen molt llunyanes en la tercera setmana de confinament. El sector de la restauració és un dels grans perjudicats per la situació excepcional que ha generat la COVID-19. “Vivim el confinament amb incertesa i preocupació pel temps que això pugui durar, però a la vegada amb solidaritat amb tothom i confinats a casa, com la gran majoria”, destaca el president de la Junta Poblacional del Gremi d’Hostaleria del Vallès Occidental i propietari del restaurant Los Abetos, Antonio Castro. Per al col·lectiu el confinament ha suposat un pal gros. Sobretot, per com es va fer inicialment: “Vam estar un parell de dies que ens permetien obrir amb una limitació d’un terç de l’aforament i va ser un problema perquè no cobríem ni les despeses més essencials. Quan finalment divendres 12 a la tarda es va comunicar que no podien obrir al dia següent, tots els bars teníem el gènere preparat per al cap de setmana i ens ha provocat pèrdues importants”. Des del Gremi consideren que es podría haver fet d’una altra manera. “Nosaltres mateixos dèiem que si això continuava així millor estar tancats del tot”.
Actualment a Cerdanyola existeixen restaurants i bars que estan realitzant comandes a domicili, però sobretot ho fan els establiments que ja feien habitualment. “Els que no ho fem habitualment no tenim la infraestructura adequada i és complicat fer-ho”, apunta Castro.
L’oficina del Gremi d’Hostaleria del Vallès Occidental està oferint informació i assessorament
Des del Gremi s’està donant una cobertura important d’informació. “Estem desbordats, bàsicament a l’oficina –que continua oberta com a servei esencial- s’estan atenent consultes des de les 9 a les 21 hores amb només una aturada per fer un entrepà. També s’estan tramitant els ERTOS i donant assessorament sobre els ICO”, explica.
Encara és aviat per valorar la dimensió econòmica que comportarà aquesta crisi sanitària, apunta Castro. “Això acaba de començar, però si arriba l’estiu i no hem recuperat el nivell de feina que teníem, serà complicat. Molts ho passarem malament i serà una crisi més o menys gran depenent molt de la durada d’aquesta situació”.
En referència les ajudes aprovades per les diferents administracions, Castro considera que l’Ajuntament està sent sensible amb el tema i que s’han pres algunes mesures que els permetran suavitzar l’impacte d’aquesta crisi. “L’alcalde ens ha transmès aquesta sensibilitat amb la subvenció a les empreses del 100% de les taxes d’escombraries i de terrasses”, exposa Castro. En canvi, creu que són insuficients les ajudes anunciades pel govern central: “S’ha quedat molt curt. Si nosaltres no facturem s’haurien d’haver aturat tots els impostos”
Algunes veus apunten que aquesta situación d’excepcionalitat que estem vivint podría comporat un canvit d’hàbits. “Som un país que ens agrada sortir i tenir contacte amb la gent, però també estem acostumats a les dificultats”, assegura Castro, que apunta que tot dependrà de la durada del confinament: “És qüestió de temps, però confiem que entre tots puguem sortir d’aquest malson. Si això dura més temps, tindrem més problemes”
Quan puguin obrir les portes, els restauradors esperen trobar una administració sensible que els ajudi a remuntar amb la màxima flexibilitat. “És el mínim que podem demanar i confiem que ho facin”. També esperen que aquesta crisi ens hagi fet millors com a societat. “Que siguem més solidaris i més comprensius”, apunta el president del Gremi. Ell es mostra convençut que amb “bona voluntat poc a poc tornarem a la normalitat”.