
“Necessitem cases d’acollida per poder seguir salvant vides”. Aquest és el missatge clar que vol enviar a la ciutadania l’Associació en Defensa dels Animals de Cerdanyola del Vallès (ADAC). L’entitat, que porta quasi dues dècades cuidant i protegint els gats de carrer del municipi, es veu actualment sobrepassada per poder continuar donant resposta als avisos que reben diàriament.
Aquest estiu, amb moltes sol·licituds d’ajuda, ha estat especialment complicat per a les membres de l’entitat amb moltes sol·licituds. “Moltes vegades et sents impotent per no poder fer res”, reconeixen. “Només amb més cases d’acollida podem anar treient gats i aconseguir que es recuperin”, expliquen. Les cases d’acollida cuiden els gats fins que algú es decideix a adoptar-los i són una figura imprescindible en una entitat que no és cap protectora, sinó una associació de voluntàries amants dels gats que dediquen part del seu temps lliure en ajudar-los. “Ara mateix la situació és de bojos, cada vegada assumim més feina, tenim més colònies, més avisos i menys ajuda”, remarquen. Actualment tenen tres cases d’acollida segures, una quinzena de gats en adopció i cadells al carrer que “volem continuar agafant”. Però si no disposen de cases d’acollida, no poden agafar-los. I la feina al carrer no els hi dona treva: “Ahir per exemple ens va arribar l’avís que hi havia dos gats petits al pati de la Patufet i ara estem mirant si trobem alguna acollida per a ells”.
Les ordenances actuals estan desfasades, recorda l’entitat: “Prohibeixen alimentar els gats al carrer, però en canvi després ens autoritzen a gestionar colònies”
D’altra banda, recorden que el gat abandonat a Cerdanyola es troba en un buit legal. L’Ajuntament té un conveni amb SPAM per a la recollida de gossos del carrer, però no de gats. A més, les ordenances actuals prohibeixen alimentar els gats al carrer, “però en canvi després ens autoritzen a controlar i gestionar colònies”, apunten. Les colònies controlades de gats a les zones urbanes s’han consolidat com l’opció per aconseguir una situació d’equilibri entre els gats, les persones i altres elements de la quotidianitat urbana, de cara a la millora de les condicions sanitàries dels gats i a la salubritat de l’entorn, remarquen des d’ADAC per posar en valor la seva feina. Així, el que demanen al consistori és que canviï unes ordenances que són del 2003 i que cobreixin “aquest buit legal” que té el gat abandonat. “És cert que rebem una subvenció anual que ha augmentat una mica, però el volum de colònies que controlem és el doble ara i l’ajuda no compensa”. ADAC té un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament, però no “pot assumir la totalitat d’una ciutat del tamany de Cerdanyola”. En aquest sentit, demanen a l’administració local “responsabilitat” i “consciència animal”.
Enguany el tema s’ha complicat amb gats petits que trobaven amb virus i que suposen una important despesa veterinària. “Quan algú adopta es fa càrrec de les despeses del gat des d’aquell moment, però no cobreix les despeses que nosaltres hem pogut tenir abans”, expliquen.
Com pots ajudar?
Donatiu per transferència bancària: ES9601829770170208039625
Donatiu per Paypal: www.paypal.me/adacerdanyola
Teaming 1 euro AL MES: www.teaming.net/ayudaalosanimalesdeadac
Suport mitjançant en GoFundme: www.gofundme.com/ayuda-a-los-animales-de-adac
Compra on-line solidària: www.helpfreely.org
Recollida d’aliments
Casa ‘’acolllida
Apadrina un gat o fes-te soci
Fes-te voluntari i forma part de l’equip d’ADAC