
El ple de novembre va aprovar –amb els vots favorables de PSC , Cs, Junts i PP i l’abstenció d’ERC, Guanyem i En Comú Podem- actualitzar inicialment l’ordenança reguladora d’ocupació de la via pública de terrasses per part dels establiments de restauració amb finalitat lucrativa. “Ara tenim una ordenança del 1995 que regula l’ocupació a l’espai públic amb taules i cadires i degut als canvis que hi ha hagut en els últims anys hem cregut necessari actualitzar-la. Fa uns anys hi havia una ocupació de taules i cadires en temporada d’estiu, però en els últims anys s’ha convertit en una ocupació de tot l’any i s’ha incrementat molt el número de sol·licituds. També han aparegut elements de tancament i parasols que ara no estan contemplats i que cal regular”, exposava la regidora d’Espai Públic, Eulàlia Mimó. Amb la nova ordenança es pretén aconseguir una millora de l’espai públic per la convivència de la ciutadania, el suport i l’impuls de l’activitat econòmica, fer una ciutat accessible i inclusiva per a tothom i la qualitat i sostenibilitat ambiental de les terrasses”. Mimó agraïa la tasca del Gremi i assegurava que s’ha buscat la millor ordenança per a l’hostaleria i per als veïns i assumia la culpa de no haver parlat amb l’oposició fins que estava enllestida la proposta. “És un dels temes que volíem endreçar i esperem que tots puguim gaudir d’un espai públic millor”, remarcava.
Què implica?
Amb la nova ordenança, la primera vegada que es pinti l’espai autoritzat de la terrassa aquesta pintura anirà a càrrec de l’Ajuntament, en carrers de prioritat de vianants es podrà donar llicència si no té tres metres d’amplada però s’haurà de garantir l’accessibilitat, en casos que la vorera no arribi a l’amplada mínima de tres metres si les condicions de la calçada ho permeten es podrà autoritzar ocupació en calçada sempre que no hi hagi perill a nivell de trànsit, també es regulen elements com taules, cadires, màmpares, parasols, il·luminació o jardineres. A més, es defineix que la temporada d’estiu anirà d’abril a octubre –s’allarga un mes respecte l’actual i té un horari de diumenge a dijous de 8 a 24 hores i divendres i vigílies de festius de 8 a 1 hores – i la d’hivern de novembre a març (tots els dies de 8 a 23.30 hores). Aquesta ordenança entraria en vigor als 15 dies de la publicació de l’aprovació definitiva –primer trimestre 2023- i les terrasses que ja estan autoritzades tindrien pròrroga automàtica durant el 2023 i a partir de l’1 de gener del 2024 haurien de tramitar una nova sol·licitud.
Durant l’audiència ciutadana, el president del Gremi d’Hostaleria i Turisme del Vallès Occidental i Barcelonès, Antonio Castro, demanava el vot favorable a l’actualització de l’ordenança: “Des del 2006 hem demanat que l’ordenança s’actualitzi. La proposta creiem que està ben treballada i és justa perquè endreça la ciutat a nivell de terrasses. Sabem que encara queden unes diferències que hem de resoldre, però és necessari que aquesta situació s’ordeni d’una vegada per totes. És molt important que s’acabi aprovant perquè l’actual té més de 25 anys. Si no s’aprova no castigareu al govern, ens castigareu a nosaltres i a la ciutadania”.
“Valorem positivament que s’hagi fet l’actualització d’aquesta ordenança i que s’hagi fet amb la col·laboració d’una de les parts interessades. Però valorem negativament que no s’hagi compartit amb l’oposició. Però hi ha punts que no estan prou clars i que caldrà definir en el període d’al·legacions”, valorava Joan Sánchez (Junts). “L’ordenança la considerem imprescindible, però s’hauria d’haver treballat amb altres entitats i el veïnat, tot i que valorem la feina que s’ha fet des del gremi. És difícil arribar a un equilibri i per això és imprescindible la participació de tots els actors, encara es pot parlar molt”, explicava Cecilia Collado (En Comú Podem). “Pensem que aquesta és una manera habitual de treballar del govern municipal, no puc creure que és un error puntual, és una forma de fer. Tots hem permès que això sigui així i aquesta manera de fer del govern s’hagi agreujat amb el pas del temps”, lamentava Ivan González (Guanyem). “L’oposició només hem tingut una setmana per estudiar el tema i és responsabilitat del govern treballar els punts amb la resta de grups. No volem castigar al gremi, però no creiem que siguin les formes de treballar”, apuntava. “Compartim la crítica de la falta d’informació, però creiem que és important que les terrasses estiguin també obertes a l’hivern amb les garanties necessàries. Estarem pendents del text definitiu que esperem que reculli totes les al·legacions”, anunciava Pau Ortolá (Ciutadans). “Des del minut 0 el govern no ha volgut parlar amb l’oposició i és imprescindible que això el Gremi ho traslladi als seus associats”, reclamava Íñigo Enterria, que afegia que “totes aquestes normes estan molt bé sempre que hi hagi inspecció”. Abans la portaveu republicana, Helena Solà, assegurava que és cert que l’ordenança “és un avanç molt important i és imprescindible”, però apuntava que el govern hauria d’haver treballat el tema amb la resta de grups. “Aquest govern no és dialogant i treballa d’esquenes a l’oposició. Hem tingut una setmana per llegir un document tancat”, defensava Solà.
Es dobla el pressupost per al manteniment d’arbrat, places i espais verds
El ple aprovava –amb el sí de PSC, Guanyem i Junts i l’abstenció d’ERC, Cs, En Comú Podem i PP- via urgència l’acceptació de la proposta de la mesa de contractació per a l’adjudicació servei de manteniment d’arbrat, places i espais verds municipals de Cerdanyola. El contracte passa de 940.000 a 1.750.000 euros. “És un dels contractes més importants per a nosaltres i volem que entri en vigor el més aviat possible. Hem gairebé doblat el pressupost perquè si volem millorar la jardineria necessitem posar-hi mitjans. També unifiquem tota la jardineria, ja que ara el PTV i el Centre Direccional estan en contractes a part i ara estarien inclosos. Afegim més personal i més mitjans, està plantejat amb criteris de sostenibilitat i s’inclou un control de qualitat del servei. Hi ha molta feina al darrere”, explicava la regidora d’Espai Públic, Eulàlia Mimó. “Entenem tota la feina tècnica que hi ha al darrere, però trobem que hem arribat molt corre-cuita a aquest contracte”, assegurava Cecilia Collado (En Comú Podem). “Entenem que s’ha seguit el procés de contractació com toca”, anunciava Ivan González (Guanyem).
El consistori també va donar llum verda –amb l’abstenció de l’oposició- a 17 reconeixements d’obligacions. “Esperem que ben aviat aquests REOS es redueixin a la mínima expressió”, apuntava el regidor de Serveis Econòmics, Javi Sánchez.
També es va aprovar –amb abstenció d’En Comú Podem i PP- una modificació de pressupost de 146.000 euros provinents de la liquidació de la Mancomunitat Intermunicipal Cerdanyola-Ripollet-Montcada que es destinaran a complementar la despesa d’obres d’emergència dels murs malmesos als darrers aiguats al marge dret del riu Sec al carrer de Santa Anna.
El Ple es va adherir per unanimitat al manifest del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones 2022. El text remarca que “la violència masclista té moltes formes i l’impacte en les seves vides depèn, en gran mesura, de la garantia d’accés a drets bàsics per a la seva reparació”.
Tres mocions aprovades per unanimitat
En l’apartat de mocions, les tres presentades van tirar endavant amb la unanimitat del plenari. La primera va ser la del PSC, En Comú Podem i Guanyem a favor de l’assignació del 25% del pressupost autonòmic de salut a l’atenció primària. El text demana “tal com recomana l’OMS, i una vegada assolit, incrementar de forma progressiva els recursos materials i personals per donar resposta a les necessitats de la ciutadania en el seu accés al dret a la salut”. La segona va ser la d’En Comú Podem per a la millora del finançament de l’administració local. I finalment, la d’ERC per implementar el pla d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera.