8-M: Un programa majoritàriament virtual

156076648_3833385606698788_8542238668122191352_n

La commemoració del 8-M del 2020 va ser l’últim acte multitudinari que es va viure a Cerdanyola. Un any després, el Dia Internacional de les Dones, que es viurà majoritàriament de forma virtual, vol fomentar un model de lluita col·lectiu. 

Durant la pandèmia s’ha constatat encara més que les dones tenen treballs més precaris i inestables, amb menys ingressos i que assumeixen el treball de cura no remunerat, remarcava l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón. En aquest sentit, apuntava que les administracions han de “vetllar perquè la sortida de la crisi no incrementi encara més aquesta desigualtat estructurals que pateixen les dones pel fet de ser dones”. L’Ajuntament, apuntava Cordón, aposta per una política feminista transversal a tot l’àmbit municipal com instrument necessari per assolir una igualtat efectiva. Per la seva banda, la regidora de Feminisme i LGTBIQ+, Glòria Urbano, destacava  que el 8M és una data reivindicativa que mostra el “compromís i la implicació” de moltes entitats i col·lectius.

Papallones Liles

El conjunt d’activitats d’aquest proper 8 de març es dediquen a fomentar un model de lluita col·lectiu. La col·laboració entre l’Ajuntament i les diferents entitats municipals és la base del programa d’activitats presentat, amb activitats organitzades per entitats actives de la ciutat i, diversos serveis de l’Ajuntament coordinats per part de la Regidoria de Feminisme i LGTBIQ+.  El març feminista d’aquest any es presenta amb tota una sèrie d’activitats que es duran a terme durant tot el mes i emmarcades en tres campanyes diferents.  La primera es farà sota l’etiqueta #PapallonesLiles, amb la col·laboració de l’Associació d’Artistes Plàstics i inspirada en el projecte ‘El Batec de les papallones’ i per la qual Cerdanyola s’omplirà de papallones liles amb els desitjos feministes de diversos col·lectius, centres educatius, entitats i persones a títol individual, penjats als balcons, a la plaça de l’ajuntament i a les xarxes socials. Els mercats de Fontetes i Serraparera també col·laboraran en la campanya tot decorant les parades amb papallones.

#SomHistòria

La segona campanya s’anomenarà ‘#SomHistòria: La història de les dones és història’, i és la continuació de la campanya de l’any passat. Enguany, des de l’Ajuntament, se segueix visibilitzant dones que han format part de la història. D’aquesta forma, les escoles bressol i les llars d’infants de la ciutat acolliran imatges de dones referents en l’àmbit de l’educació, amb les seves respectives biografies, per contribuir a la genealogia feminista.

Dones #inspiradonescdv

Per últim, a través de la campanya “Dones#inspiradonescdv” dirigida a joves d’entre 12 i 29 anys, des del 22 de febrer fins al 8 de març es farà un homenatge a totes aquelles dones que han servit d’inspiració a la pròpia vida. L’objectiu és compartir una creació artística a l’Instagram del Casal de Joves Altimira (@Casaldejovesaltimira), el qual realitzarà un concurs. El dia 15 de març es comunicarà la persona guanyadora.

Quatre exposicions

D’altra banda, hi haurà quatre exposicions a Cerdanyola, en motiu de la diada, dues al Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver: “El camp de concentració per a dones de Ravensbrück” i “Som Història: l’altra cara de la història” (del 27 de febrer al 28 de març). El Museu d’Art de Cerdanyola acull les dues seguents: “Error 404. Imatges censurades” (del 2 de febrer al 20 de març), organitzada per l’Associació Amics del MAC i Associació d’Artistes Plàstics i “De l’oblit a la revolta! Deesses invisibles” (del 6 de març al 27 de juny). El Mercat Municipal de les Fontetes i l’entitat AFOCER participaran en el programa d’activitats organitzant una exposició fotogràfica anomenada “Violència Zero” per visibilitzar les diferents violències envers les dones, que tindrà lloc al propi Mercat de les Fontetes del 4 al 14 de març.

II Cursa i caminada Feminista virtual de Cerdanyola

En l’àmbit esportiu i seguint amb la dinàmica del març 2020, l’entitat NonStopRun organitzarà la II Cursa i caminada Feminista virtual de Cerdanyola. En aquesta proposta es demana a tothom que faci la pràctica esportiva que més agradi, durant el març i pengi una fotografia a les xarxes a través del hastag #FemCerdanyola. Al final de mes es farà un mural feminista amb totes les fotografies compartides.

EL PROGRAMA S’INICIARÀ EL 4 DE MARÇ

El programa d’activitats específiques començarà el 4 de març amb la presentació del projecte “El Batec de les papallones” per les mateixes fundadores, Isabel Gallardo i Itziar Prats i amb un taller de ganxet en línia per aprendre a teixir papallones a ganxet.

 Cineclub Xiscnèfils organitzarà la projecció de dues pel·lícules al teatre Ateneu, la pel·lícula “Adam” de Maryam Touzani el 4 de març i la pel·lícula “La Boda de Rosa” d’Icíar Bollarín, l’11 de març.

Amb la col·laboració de les entitats aCordeDones i la Companyia de Teatre La Inestable de Bellaterra, el dia 6 de març l’Ajuntament organitzarà l’Acte Central del Dia Internacional de les Dones a través del Canal Youtube: https://youtu.be/y9Whbvv8S58, en el que hi haurà poesia, cant, teatre i lectura del Manifest.

 El dia 7 de març des del Col·lectiu Vaga Feminista de Catalunya es proposa una acció simultània i no mixta a tot el territori, les “Passejades Feministes”. Es demana de fer passejades reivindicatives pels diversos barris i ciutats de Catalunya per fer notar que les dones volen caminar tranquil·les de nit i de dia. Com cada any, des del programa d’activitats de l’Ajuntament fem d’altaveu de les accions que es convoquen des de Vaga Feminista.

I al Museu Poblat Ibèric de Ca n’Oliver es duran a terme diverses visites guiades: el dia 7 de març “Les dones d’un poblat ibèric laietà”, per descobrir com era la vida quotidiana de les dones fa més de 2.000 anys, el dia 11 de març “Som Història” i “Les Dones de Ravensbrück” sota el títol “Altres cares de la Història” i el dia 14 de març “Cerdanyola, terra d’íberes”, per tal de descobrir el paper de les dones a la societat ibèrica.

El 8 de març, la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada organitzarà una activitat en línia per animar a jugar a “Feminismos Reunidos: la revolución empieza en tu salón”, joc que posa a prova els coneixements sobre feminisme.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?