370 milions i 5.000 nous professionals per al curs escolar 2020-21

b4cd45b9dcdf28778c9b938159445747_L

Els centres educatius arrencaran amb “normalitat” el curs 2020-21 el 14 de setembre. Així ho han anunciat el vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d’Educació, Josep Bargalló, en la presentació del pla del curs escolar 2020-2021 i les mesures de seguretat contra la transmissió del coronavirus. Aragonès ha anunciat que l’executiu invertirà per al proper curs 370 milions d’euros, dels quals 233 aniran destinats a contractar 5.000 professionals en l’àmbit educatiu.

Grups estables i sense mascareta

“Els experts ens diuen que les mesures garanteixen la seguretat dels centres i no n’alteren el seu ús habitual. No veurem centres engabiats, ni encerclats, no veurem centres que no són un espai de convivència, de socialització i de vida. Veurem centres alterats per mesures d’higiene, perquè la seva organització no es farà als grups classe habituals que tenien un moviment heterogeni, sinó que es basarà en grups estables de convivència”, explicava Bargalló. El conseller ha ressaltat que “la presencialitat pels ensenyaments obligatoris és indiscutible, sense excepcions”, i per als postobligatoris, pot haver-hi excepcions i es poden plantejar torns, dies alterns o ensenyament híbrid, una decisió que els centres podran plantejar quan hi hagi aquesta excepcionalitat. Per concretar el pla d’obertura que cada centre haurà de treballar, “avui negociarem amb els sindicats el perfil professional del professorat, les condicions laborals, i la durada del contracte. Sumant aquest fet amb les mesures sanitàries que dicti del PROCICAT, hi haurà un pla d’obertura al setembre que rebran els centres de forma immediata per tal que el 23 de juliol tinguem tots els plans d’obertura dels centres per al proper curs”.

El pas de la primera onada ha confirmat que els infants presenten quadres molt lleus i, majoritàriament, asimptomàtics, segons Vergés. En aquest sentit, menys d’un 1% dels casos confirmats per PCR a Catalunya corresponen a menors de 15 anys, i només un 8,3% tenen menys de 30 anys. De fet, alguns estudis revelen que la càrrega viral dels infants és significativament menor a la de les persones adultes, el que podria explicar que entre el 80 i el 99% d’infants i joves menors de 20 anys presentin un quadre molt lleu o directament asimptomàtic. Per a Vergés, que hi hagi estudis que apunten que aquest col·lectiu transmet menys el virus suposa una diferència molt rellevant respecte l’escenari inicial de l’epidèmia. “Avui sabem moltes més coses del virus i una és que el tancament de centres educatius ha tingut un impacte poc rellevant en el curs epidèmic”, ha dit. “Això ens fa pensar que el proper curs, amb el que sabem i amb el treball conjunt de tothom, la represa al setembre es pot fer en unes condicions de pràctica normalitat”, sota tres elements importants arreu: el manteniment dels hàbits higiènics, dels grups estables de convivència i la garantia de la gestió precoç dels casos que es puguin produir.

La consellera ha fet una crida a promoure al màxim les activitats a l’aire lliure a les escoles i el rentat de mans, i ha apel·lat a la coresponsabilitat de les famílies en el control dels símptomes dels infants. “El que demanem a la societat en general és perfectament aplicable a les escoles, però en aquest cas amb unes millors condicions que en la resta d’àmbits de la vida”, ha emfatitzat abans de concloure que l’àmbit sanitari posarà a disposició del sector educatiu la capacitat de detecció i gestió precoç de possibles casos i dels seus contactes.

Pla d’Educació Digital de Catalunya

Una altra mesura destacada de cara al curs que ve és la el Pla d’Educació Digital de Catalunya. Una iniciativa que s’havia de desplegar en 5 anys però que s’implementarà en 3 cursos, amb un pressupost de 103 milions d’euros extraordinaris. El conseller d’Educació ha manifestat que el pla digital “ha de permetre donar resposta en cas que calgui algun confinament concret d’un barri, un municipi, un territori petit, i calgui retornar a l’ensenyament virtual. És fonamental perquè és un pla que ha vingut per quedar-se i per actuar de forma quirúrgica en aquests casos”. Bargalló ha exposat que es farà una inversió urgent per tal d’estendre la tecnologia als centres que ho necessitin a tots els nivells. I ha avançat que es dotarà de dispositius a tots els alumnes més vulnerables de 3r d’ESO, batxillerat i formació professional, i també al professorat que calgui d’aquests cursos.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?