28-M: Totes les valoracions dels resultats

grafics_cerdanyola_ok copia

Cordón (PSC): “És un resultat espectacular fruit de quatre anys de molta feina”

En la solitud del seu despatx vivia l’alcalde Carlos Cordón gran part de l’escrutini electoral per poder digerir bé les emocions. I quan arribava a l’Hermandad Rociera de Cerdanyola, plena de militants i simpatitzats, es desfermava l’eufòria per haver aconseguit una majoria absoluta històrica. I és que els socialistes han passat de 9 a 14 regidors amb 11.351 vots (46,63%). Un triomf que recorda els primers resultats de la democràcia.

“És un resultat espectacular fruit de quatre anys de molta feina i d’estar molt al carrer, d’intentar resoldre petites i grans coses, de posar Cerdanyola en el mapa i de generar il·lusió i sentiment de pertinença”, valorava Cordón, que apunta que també és “una responsabilitat enorme”. Però els socialistes asseguren que continuaran treballant amb humilitat: “No canviarem, seguirem donant el millor de nosaltres per la ciutat i la seva gent. Hem de seguir treballant per fer de Cerdanyola un lloc d’oportunitats”, afirmava. L’última majoria absoluta que es va viure al consistori va ser al 1999 amb els 13 regidors que va obtenir Cristina Real. “Fins i tot hem igualat una o dues de les majories absolutes que va treure l’alcalde Celestino Sánchez. Hem fet història i m’agradaria compartir-la amb tota la gent de Cerdanyola perquè una de les meves obsessions és governar per a tothom”, destacava el batlle. Sobre l’arribada de l’extrema dreta al consistori assegurava que és una “mala notícia que es combatrà amb molta democràcia”. Finalment, Cordón valorava positivament que ha estat una campanya “amb molt respecte i una jornada electoral sense incidents destacables”.

Turon (ERC): “Tindrem la responsabilitat d’encapçalar la tasca d’oposició”

Tot i que passa de 5 a 4 regidors, ERC continuarà sent la segona força del plenari amb 3.273 vots (13,44%). Els republicans han felicitat públicament Carlos Cordón i el PSC pel seu “resultat extraordinari”. Però des d’Esquerra consideren que “cap majoria absoluta és bona per a les institucions ni per al servei a la ciutadania que és plural”.

Tot i baixar un regidor, ERC continua sent el segon partit de l’Ajuntament i tindrà la “responsabilitat d’encapçalar la tasca d’oposició”. En aquest sentit, el número 1 republicà, Albert Turon, assegura que seguiran treballant per implementar el seu programa i fent la feina de fiscalització i control del govern. En el moment de tancar aquesta edició -dilluns tarda- ERC encara havia de valorar els resultats amb més detall i els passos a seguir en endavant. “En tot jas ja podem dir que lamentem l’entrada de la ultradreta al ple municipal”, apunten.

Anabel Plans (PP): “Ara ja comencem a treballar per aconseguir molt més”

El PP va viure una de les celebracions de la nit al passar d’un a dos regidors. Els populars, que tindran a Anabel Plans i Álvaro Hernández com a regidors, es converteixen en la tercera força del plenari amb 1.879 vots (7,71%).

“Estic contenta i molt agraïda a l’equip que m’ha donat suport. És una feina conjunta. Hem doblat els vots i som la tercera força, ara ja comencem a treballar per aconseguir molt més”, valorava una satisfeta Plans, que es mostrava sorpresa pels resultats del PSC: “Penso que quatre anys de govern socialista en majoria absoluta dificultarà portar propostes al ple”. La líder popular felicitava als companys que també han obtingut representació al plenari i assegurava que trobarà a faltar altres companys que marxen del consistori: “Més enllà de les sigles són persones i durant anys hem treballat una mica colze a colze”.

Ivan González (Guanyem): “S’ha demostrat que el projecte està consolidat”

Guanyem ha perdut un regidor -passa de tres a dos- amb un total de 1.548 vots (6,35%). “No és una jornada per estar molt contents perquè hem perdut un representant a l’Ajuntament i el PSC ha obtingut la majoria absoluta”, valorava Ivan González, número 1 de la formació de l’esquerra alternativa.

Malgrat no ser els resultats que esperaven, “en un context de forta desmobilització, el projecte de Guanyem s’ha demostrat que està consolidat”. Ara, apuntava, el que toca és “continuar treballant per construir poder popular i contrapoder a l’hegemonia que en aquests moments ostenta el PSC”. En aquest sentit, exigiran al PSC que ara que tenen majoria absoluta “tirin endavant polítiques d’esquerres i en favor de les majories de Cerdanyola”.

Sobre l’entrada al plenari de l’extrema dreta, González recorda que han sigut dels pocs que han volgut fer bandera de l’antifeixisme: “Igual que els hem estant confrontant abans que entressin a la institució, ens tocarà seguir confrontant-los ara que han entrat. I també lluitar molt perquè aquesta anomalia democràtica no es pugui consolidar a la nostra ciutat”.

Pedro Arco (ECP): “ La baixa participació ens ha afectat”

La coalició En Comú Podem ha estat una altra de les grans damnificades del 28-N. Els ecosocialistes perden dos regidors (passen de tres a un) i l’alcaldable Pedro Arco serà el seu únic representant al consistori. “Primer cal agrair a les veïnes i veïns que han dipositat la confiança en nosaltres, que novament serem presents a l’Ajuntament, encara que amb una menor presència”, agraeix Arco.

“El resultat clarament no és el que esperàvem, la baixa participació ens ha afectat”, assegura el candidat, que apunta que  aquesta baixa participació “indica la desafecció dels veïns cap a la política, ja que  no veuen que siguem capaços de resoldre les seves necessitats”. Per aquest motiu la coalició anuncia que treballarà “més i millor” per posar de manifest aquestes necessitats i intentar així “posar solucions a l’agenda política”.

Joan Sánchez (Junts):  “Ara hem d’obrir una etapa de reflexió”

Decepció novament a Junts per Cerdanyola, que obté 1.482 vots (6,08%) i es manté amb només un regidor. “Hem de valorar haver mantingut la posició i el regidor. Però aquest no és el resultat que esperàvem. Hem de continuar treballant per la nostra ciutat en un escenari que creiem que serà difícil, amb la majoria absoluta del PSC”, assegurava el candidat de la formació, Joan Sánchez Braut.

“Seguirem insistint en la necessitat d’acords i consensos, perquè Cerdanyola és una ciutat diversa que no es pot entendre només des de l’òptica d’un sol partit, i més amb els reptes que tenim al davant”, apunta Sánchez, que agraeix tots els suports rebuts i la feina de l’equip. “Ara hem d’obrir una etapa de reflexió”, anuncia Sánchez.  En aquest sentit, també lamenten la baixada de participació, “un altre element que caldrà analitzar en fred”.

VOX entra al consistori per primera vegada

Amb 1.420 vots (5,83%), VOX entra al consistori de Cerdanyola i es converteix en l’únic partit nou per al mandat 2023-27. El regidor de la formació d’extrema dreta serà Óscar Conde.

Militants i simpatitzants es reunien a Can Vidal per celebrar la seva entrada a Cerdanyola. “No acabo d’entendre els resultats generals a Cerdanyola, crec que tornem al mateix que fa quatre anys”, assegurava Conde, que posava en valor l’entusiasme i la il·lusió per entrar a l’Ajuntament: “Aquest era el nostre objectiu i a partir de demà comencem a treballar i valorar amb més profunditat els resultats”.

Per a Conde, un mal resultat hagués estat no entrar. “Com tots, sempre voldríem un resultat millor, però se’ns ha fet un boicot molt gran. Cada nit se’ns arrencaven el cartell que penjàvem i se’ns han tret banderoles. I malgrat tot, hem aconseguit aquest resultat”, celebrava.

Ciutadans queda fora de l’Ajuntament

Patacada de Ciutadans a les municipals. La formació taronja ha passat de ser la tercera força al consistori a quedar-ne fora. Amb només 262 vots (1,07%) no ha aconseguit tenir representació consistorial i es converteixen en la novena força, per sota de Bellaterra Endavant. Les cares llargues eren les protagonistes d’una nit de decepció per a una formació que des del 2011 havia anat creixent al municipi.

“El nostre resultat ha estat dolent, hem patit una desfeta sense pal·liatius”, valorava el candidat Pau Ortolá, que assegurava que les majories absolutes mai són bones: “El PSC no necessitarà pactar amb ningú i creiem que no és una bona notícia per a la ciutat perquè podrà fer el que vulgui amb 14 regidors. És massa poder per estar en mans d’un sol partit.” Per a Ortolá el vot a Ciutadans s’ha repartit entre diferents formacions, fet que demostra que són un “partit de centre”.

Malgrat la desfeta, des de CS creuen que les seves idees tenen la mateixa vigència i “serien mereixedores d’un millor resultat”. Segons el candidat, la ciutadania ha decidit mantenir l’status quo i “quedar-se amb el dolent conegut”.  La possibilita de perdre vots era real, apuntava Ortolà, però esperaven poder esmorteir la caiguda per la bona acollida que sempre ha tingut el partit a la ciutat i a Catalunya

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?