20 anys del Voluntariat per la llengua

WhatsApp Image 2023-12-07 at 11.37.28

El programa Voluntariat per la llengua (VxL) ha celebrat el seu 20è aniversari en un acte que ha acollit a prop de 80 assistents al Museu d’Art de Cerdanyola, majoritàriament de parelles lingüístiques que formen part de la iniciativa, així com regidors i representants d’entitats col•laboradores del Vallès Occidental 3.

L’Ana i la Filo, una de les parelles assistents, expliquen que les 10 hores de conversa que proporciona el programa són massa reduïdes i que després, acostumen a mantenir el contacte i construir una amistat amb la seva companya: “anem a passejar, a prendre un cafè, fem trucades, intercanviem missatges…”. L’Ana, en aquest cas, és el membre aprenent de la parella i explica que ha tingut un total de 3 parelles lingüístiques. A més, és madrilenya-basca, sempre ha sigut castellanoparlant i malgrat que entén el català de tota la vida, mai l’ha dominat com a llengua. Després de jubilar-se, ha decidit involucrar-se en aquesta iniciativa: “És una bona opció per millorar el català, per ampliar el vocabulari i millorar la fluïdesa i la rapidesa de la parla”.

La celebració ha rebut els assistents al pati del MAC i se’ls ha conduït al primer pis de l’edifici cap a un photocall decoratiu, donant accés, tot seguit, a la sala d’actes on ha tingut lloc l’esdeveniment. En primera instància, s’ha donat pas a la regidora de Cultura, Pilar Adell, qui ha explicat que “Cerdanyola, des del 1989, és la fundadora del Consorci per la Normalització Lingüística (CPNL)”. Més tard, s’hi han afegit la resta dels sis municipis que conformen la fundació: Ripollet, Montcada i Reixac, Barberà del Vallès, Badia del Vallès i Sant Cugat del Vallès. En acabat, la regidora ha remarcat que “la llengua és de totes i de tots, i és viva quan parlem”.

Tot seguit, la presidenta del Consell del CNL, Núria Fernández, ha indicat en què consisteix el programa, basat en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla fluidament, i un aprenent, que té coneixements bàsics. També ha afegit que des del 2003 que es va iniciar, s’ha format 175.000 parelles amb la col•laboració de més de 12.000 entitats. I aquí, al Vallès Occidental 3, se n’ha format 5.000. “Fomentar la consciència lingüística és fonamental pel nostre teixit cultural”, ha mencionat la presidenta del CNL, amb l’argument que “el català és una part essencial de la nostra identitat com a país i com a comunitat”. I per això, segons el seu testimoni, preservar-lo i promoure’l és responsabilitat de tots. Per concloure, ha afirmat que, malauradament, l’ús social de la llengua catalana es troba en una situació crítica que “cal revertir amb la màxima determinació”.

A continuació, el mag Eduard Juanola ha presentat el seu espectacle de màgia rere el lema ‘Quan parles fas màgia’, tot involucrant els assistents en el seu número i fent-los intervenir en la seva conversa. La seva funció té un context especial en l’acte: “Es crea una màgia entre les parelles i els participants, per això, aquest any s’ha volgut vincular amb la màgia”. En acabat, s’ha bufat unes espelmes simbòliques i convidat als assistents a una copa de cava. – AM

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?