10.023 alumnes comencen avui el curs 2020-21 a Cerdanyola

d2071b60238b7f74c1203042be7b40e6_L

Un total de 10.023 infants i joves entre els 0 i el 17 anys inicien el curs en centres educatius a Cerdanyola. Concretament 422 ho han fet a les escoles bressol i llars d’infants (213 a les escoles bressol municipals i 209 a llars d’infants privades), 5.404 a les escoles d’infantil-primària (1.641 a educació infantil i 3.763 a educació primària), 3.954 a secundària fins als 17 anys (2.910 a ensenyament secundari obligatori (ESO), 16 a PFI, 178 a CFGM i 850 a Batxillerat)i  243 a centres d’educació especial (74 nens i nenes al Centre d’Educació Especial Jeroni de Moragas, 128 joves al Centre de Formació i Treball Flor de Maig i 41 al centre educatiu Bellaire). A més, hi ha 321 persones matriculades o preinscrites en aquest moment a l’Escola d’Adults L’Alzina, 273 persones matriculades a Cicles Formatius de Grau Superior i 355 a l’Escola Municipal de Música Aulos.

Mesures de protecció davant la Covid-19

En tot moment, s’aniran seguint les indicacions que va donant el Departament d’Educació, i que es van actualitzant segons l’evolució de la situació sanitària, apunten des del consistori. Cada centre ha hagut de preparar un pla d’obertura, en el que s’explica l’organització que s’ha decidit. Abans de començar el curs les famílies han rebut tota la informació específica per part de l’escola o institut. Els plans d’organització de cada centre es poden consultar a les respectives pàgines web. L’Ajuntament ha augmentat significativament els recursos destinats a neteja en els centres del que n’és responsable del manteniment: tots els centres públics de primària, el CEE Jeroni de Moragas i l’escola d’adults L’Alzina. Es preveu l’augment d’efectius en la neteja de centres, per poder complir les indicacions del Departament d’Educació pel que fa a la neteja d’espais d’ús comú i elements concrets (baranes, poms i lavabos, bàsicament). A partir del dia 14 tots aquests centres disposaran d’una persona extra de neteja en la franja horària lectiva. D’altra banda, donat que el Departament d’Educació no dotarà els centres de material de desinfecció ni de gel hidroalcohòlic suficient com per a què totes les aules dels centres en tinguin, des de l’Ajuntament s’ha fet la compra de polvoritzadors de gel desinfectant, gel hidroalcohòlic, dosificadors, paper de cel·lulosa i papereres de pedal per a cada aula. En els centres de secundària el manteniment és responsabilitat del Departament d’Educació, i són els mateixos centres els que es fan càrrec de la compra d’aquest material de protecció i del reforç del personal de neteja. A les escoles bressol municipals les mesures de protecció van a càrrec de l’empresa que les gestiona, Progess SL, sota la supervisió del servei d’educació de l’Ajuntament.

Símptomes amb els quals no s’ha d’anar a l’escola

El mal de coll i el refredat nasal només es consideraran símptomes de Covid-19 si hi ha febre o altres manifestacions. És una de les actualitzacions aprovades dijous passat pel Procicat dins les mesures sanitàries en l’àmbit educatiu de cara a l’inici del curs escolar. En l’actualització simptomatològica entre infants també s’han incorporat la febre per sobre de 37.5ºC, tos, dificultat per a respirar, fatiga, dolors musculars i/o mal de cap, mal de panxa amb vòmits o diarrea i pèrdua d’olfacte o gust.

Algunes de les mesures aprovades fan referencia, per exemple, a la realització de reunions entre el centre i les famílies –que no poden ser presencials- o les reunions dels claustres d’escoles i instituts – telemàtiques i només presencials de forma excepcional, en grups inferiors a 10 persones-. També s’ha aprovat el cribratge poblacional utilitzant les escoles i instituts des de la tercera setmana de setembre segons indicacions de vigilància epidemiològica i prioritzant les escoles on hi hagi casos. El document aprovat també estableix que, igual que en qualsevol entorn comunitari, l’ús de mascareta en els centres educatius sigui obligatori per a persones adultes. Per als docents del primer i segon cicle d’educació infantil, la mascareta no serà exigible quan el seu ús, per raó de l’activitat docent, pugui interferir greument en l’objectiu pedagògic.

Mascareta obligatòria a partir dels sis anys, almenys durant dues setmanes

En paral·lel al Procicat, per acord entre el Departament d’Educació i el Departament de Salut i a patir de les recomanacions sanitàries, s’ha establert que el primer dia de curs tots els infants a partir dels 6 anys hauran de dur mascareta en tots els centres d’arreu del territori. Com a norma general, la mascareta és obligatòria a escoles i instituts a partir dels 12 anys, i a partir dels 6 anys en els territoris on es requereixi segons l’estat de la pandèmia.

Com que en el començament de curs l’alumnat encara no prové d’un grup estable, l’obligació de mascareta s’allargarà durant les dues primeres setmanes de curs, per indicació de l’Agència de Salut Pública. Passat aquest període, es revisarà l’obligatorietat a partir dels 6 anys, i es determinarà en funció del territori i estat de la pandèmia. Tots els dimecres es comunicarà a cada escola si el dilluns següent continua l’obligatorietat de dur o no mascareta, en funció de les condicions de la pandèmia.

Beques atorgades pel l’Ajuntament de Cerdanyola

L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès ha destinat 650.000 € a ajuts a l’escolarització per a aquest curs. Es donen beques per aquests conceptes: Menjador escolar (alumnat d’educació infantil, primària, ESO, escoles bressol municipals i educació especial); llibres i material escolar (alumnat d’educació infantil, primària i secundària i educació especial ); escoles Bressol i Llars d’infants (alumnat de 0 a 3 anys); equips informàtics personals, llicències digitals, plataformes on-line i/o programari (Alumnat d’ESO).

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?